Tjörns högsta berg.

Vetteberget (116m.ö.h). För att hitta till Vetteberget cyklar man ner mot Rönnäng och svänger vänster vid Aröds gård. Därifrån finns även symbolen för vandringsled. kör vidare och kommer tillslut till en P-plats för bilar.
Härefter är det skor på. Vandringen passar inte barnvagn. Vandringen går ganska brant uppåt. Barn klarar vandringen lätt. Det är ca 2km till toppen. Samma väg ner.

Detta är Tjörns högsta berg och i klart väder påstås det att man kan se Skagen. Lite matematik säger att det kan knappast stämma. Formeln lyder [2.08 * √116 = 22.4M] . Och till Skagen är det 32M. Men kanske hägring eller de höga husen kan ses. Är Skagens hus högre än 20m så ändrar det kalkylen.

Vette heter det för att man tände vette-eldar. Dessa fanns längs hela kusten och varnade för fiender. Det finns flera vetteberg längs Bohuslän.
En vette skiljer sig mot de eldar (fyrar) som skulle hjälpa egna sjömän hem
Vette-eldar fanns redan på 900-talet. Den äldsta fyren i sverige är från 1200-talet. Äldsta fyren ( i världen) i bruk ligger utanför Coruna och är från 100-talet.

Vetteberget Tjörn.
På 1000 talet f.kr ( Bronsåldern) så byggdes ett röse på toppen. Detta röse var en gravplats. Röset är Bohusläns största och mäter över 19m i diameter.

Detta var inte sista gången vi går hit. Det passade perfekt med fika på toppen. Parkeringen var alltid full med bilar.