Åka på moderna telemarkpaket

Vi har många år åkt på gamla skidor, med Rottefellas wire-bindning.  Men nu började pjäxorna gå sönder och bindningarna trasslade mer och mer.
Dax att leta nytt.
Jo efter att letat runt lite, hittade vi Skidad.com i Åre. Efter mycket trevligt telefonsamtal, bestämde vi oss.
Det skulle bli två kompletta ställ. Pjäxor och skidor med ny bindning. Nu med skistoppers.
Det blev ett par Icelandic och ett par Völkl. Pjäxor blev Scarpa  och Scarpa 🙂
Vi valde bindningar av 22-designs Outlaw X NTN.

Pjäxorna, speciellt spänne 2 från tån, har gett oss gråa hår. Vi tog youtube till hjälp och fann att även andra har svurit ( se tex Scarpa Midstrap Buckle Headache). Enklast verkar vara att spänna uppifrån och ner, och ta spänne 2 sist. För att få det att fungera enkelt, så vred vi haken på plats. Undra om det är så Scarpa har tänkt.  Nåväl, efter många av och påtagningar så löser vi nu pjäxorna 🙂

Hur är Skidorna då?
Förutom att allt är nytt, så är de nya bindningarna mycket mer stabila. Nu sitter pjäxan tryckt mot skidan, på helt nytt sätt. Detta gjorde att jag direkt började leka och åka hund-pisse-svängar och kanta på innerskidan. Underbart. Mycket mer likt enkelsvängda  slalomskidor. Att slippa fångrem, var skönt, men tyvärr är vi inte vänner med de nya bindningarna, vi får göra många försök innan pjäxan sitter fast.

Skidorna är bredare, och carvingsvängar är en dröm. Att bara flyta fram, kant till kant, är enkelt. Ännu bara åkt i pistade backen. Lössnöåkning kvarstår.  Men då bindningarna är styvare, blir nog lössnö enklare, och roligare..
Breda skidor gör inget, det är inte svårare att svänga. Men ser coolt ut i liftköerna.

Lite problem med ena parets skistoppers. De lyfts inte tillräckligt från snön, så de tar i, vid svängar..
Efter samtal med säljaren, vågar vi låta skistopperna ligga i spänn över natten. Det blev bättre.
Den ena bakbindningen  ( orange del) fastnar i ”fel” läge. vilket gör det än svårare att få fast pjäxan. Lite vaselin löste detta.