Helena kommer hem

Att köpa en båt i Turkiet, verkade lätt. Sagt och gjort. Vi köpte en svensk flaggad fd. charterbåt  Så var då båten på väg. först seglade säljarna båten hela vägen upp till Slovenien, en resa på drygt 900 M ( 180 landmil).

Därefter skulle båten upp på en lastbil och åka rakt upp till Kappeln i norra Tyskland.

Med lastbildförbud på helger räknade alla med att båten skulle komma på torsdagen veckan efter avmastning.

Stena biljetter bokades precis före avfärd… men… lastbilstransporten lyckas ändå fastna i ett vägarbete.

Ny ETA måndagen. stenabåten bokad, så vi åkte.

Att spontanhitta på saker, att göra likt tågluff, var inte lika enkelt med två familjer på totalt 8 personer.

Vi fann tillslut en mysig väderkvarn att bo vid. Frukost inkluderat och djur på gården. Tex alpackor..


Men det regnade eller blåste ganska kallt hela tiden, så de där långa dagspassen på en strand försvann. Vi tvingade oss att bada.

När det närmade sig måndag flyttade vi till en lägenhet i Kappeln.  Då kommer beskedet att pga Kieler regattan så finns inga poliser att hjälpa till med transport.. ny ETA Tisdag.

Tisdag.
Så kom då äntligen båten.

På lastbilen såg den fin ut.
Hamnkillarna var duktiga och strax efter vi väckt lastbilsföraren, så var båten i vattnet.

Masten fixades till med radar och antenner, sen åkte även den på. Hjälp med att trimma och spänna vanten. Sen körde vi iväg. Nu var det tisdag eftermiddag och vi skulle vara hemma senast söndag eftermiddag, då jobb väntade.

Vi körde en kort stund och la sen till i en hamn vi fått tips om. Det visade sig senare att vi valt en annan hamn, men denna hade fin lekplats.
Här kommer de nygjorda luv-tröjorna fram, till allas jubel.

Segeldag 1, (båtdag2)
Vi vaknar och äter frukost i lugn och ro. Seglar på upp mot Fredericia. Vi väljer att gå igenom Sönderborg, men får vänta nästan två timmar på att komma under bron.
Färden gick sedan vidare och vädret blir mindre och mindre soligt. Vi lägger tillslut till på Årö, efter att provat gå in i en mycket liten hamn som heter Åresund. Vi fick t.o.m backa ut.


På Årö fixade vi de avklippta kablarna som gick till masten. Hux flux hade vi vindinstrument och en radar som fungerar.
Segeldag 2.
Här togs det lite tid att springa och motionera.
I mer vind seglade vi sedan vidare upp mot Fredericia. Precis vid broarna ser vi tumlare.


Vi stannar i en mysig hamn i Fredericia och går på Pub och köper mer mat.
I ganska hård vind seglade vi till Hov ( Hou).

Segeldag 3

Från Hov förstod vi att det kommer bli tufft att hinna fram till Göteborg på söndagen. Lika bra att segla så långt vi bara klarar. Alla mår lite dåligt. Den enda som kunde gå ner och inte må dåligt var Kristina. Hon är grym.

Vi övervägde att stanna redan i Ebeltoft, men det hade ju bara gjort nästkommande dagar ännu längre.  Vi höll ut och kryssade oss ända upp till Grenå.

Vilodag.


Vi hittade ett museum. Kattegattcentret. Ett havetshus, fast i universeumstorlek. Klart vi skulle se detta. Detta center är klart sevärt. På eftermiddagen kom äntligen havsbad. Här var det ok i vattnet och alla solade. Kvällen avslutades med middag och ölinköp. Morgonen skulle vi starta tidigt och strecksegla hela vägen till Göteborg. En sträcka på 80 M ( dvs 13h med 6 knop)

Seglingsdag 4
Upp innan solen och starta motor och iväg. Fint väder med röd horisont ( yes red sky…) strax därefter segling. Jag kokade inte kaffe eller förberedde någon mat, vilket visade sig vara mycket dålig planering.


Redan efter någon timme dax att reva lite segel. Vinden var inte från planerade vinkel. Nu bidevind och inte halvvind.

En efter en kom besättningen upp, några kräktes.

Matintaget under hela dagen blev mycket dålig. Efter redan 10 timmar ser vi Göteborg och kl 15.10 lägger vi till i Långedragshamnen. Denna söndag som när vi la till blåste 15 m/s, och som under natten blåste det över 20 m/s.

Vid bryggan.
Där står en farmor med pizzor.  Strax därefter kommer en farmor till. Hurra för dessa.

Hu vad det var sjönt(?) att bli mottagen och körd hem.

Båten visade sig vara precis så där stor och fin som vi hoppades på. Ingen racerbåt men stor och bekväm med rullstor och rullgenua.

Strax dags för familjeseglingar?
Någon som vill hyra henne?