Danmarksegling med Helena

Flyttade ner till Helenabåten redan under söndagen, men pga väder och vind valde vi att stanna kvar i Långedrag under natten. I långedrag kan man åka på näräventyr. Då tar man en gummibåt och ror in under alla bryggor, och sen putter/drar man sig mellan olika båtar. Vi hann se att ”Emma” kommit i vattnet, och kolla in den brutala Anytec 1220 med 4 motorer ( 400hk/st).

Efter dubbelkollat flera olika väderappar beslutade vi oss för att gå till Läsö ( Österby) på måndagen. Vis av längre segling från Tyskland vågade vi inte följa pappa Mikaels råd att äta frukost under gång. Det fick bli avfärd efter frukost. Vilket visade sig vara ett mycket bra beslut….
   

Motorgång i motvind ut till Böttö och sen trevlig bidevind mot Läsö…. Nåja det var väl mycket motvind så vi fick falla av lite för att inte bara stampa..  Vi höll nog lite väl hög kurs för vi fick aldrig någon fart på båten. Allt eftersom tiden gick så vred vinden men den avtog i samma takt. Sista timmen körde vi motor i nästan ingen vind alls. Under resan hann ett par i besättning mata fiskarna.

Väl framme på Läsö tog vi första bästa plats, vi hamnade utanför en annan båt. På gränsen till Fiskehamnen. Efter lite mat blev det spring på den fina sandstranden…
Tisdag
Som vanligt vaknade vi tidigt och upp och stödköpa lite mjölk mm. Men varför står de personer på kö med spann i händerna. Jo det skulle köpa kräftor direkt från båtarna som strax skulle komma in.. Så vi sprang upp till Affären tog ut lite kontanter och tillbaka till båten, hämta en hink… Köa… Tredje båten sålde kräftstjärtar för 90:- kg. Okokta….

Bara att gå upp i fina hamnhuset och koka. Sen in i kylen. Krondill fanns att köpa för en 10´a.

 

 

 

Recept på kräftkokning.
5 Liter vatten
5 sockerbitar
2 dl salt
krondill
1 öl.
Koka upp vattnet, och lägg i kräftor i ca 4 minuter ( stjärtar i 3 minuter)

Efter kräftkokning hägrade stranden.

Det fanns varningsskyltar för Fjärsingar. Det rekommenderades att ha badskor på.
Vi badade på och numera doppar alla i familjen hela huvudet under ytan. ”Bli blöt är kul”.
Det fanns även en stor lekplats och vi hittade kompisar bland studsmattorna.
En av dagarna tog vi bussen bort till Västerö. Det var lika fin badstrand, men vi tyckte Österby verkar mysigare.
Väl hemma fick vi stor glass.

Efter flera trevliga dygn på Läsö var det dags att segla vidare. Det fanns flera båtar i hamn som legat i veckor. Motorbåtsägarna påstår att segelbåtsfolket rör sig ofta.