Gränsfors smedjekurs Yxa

I 50-års present fick jag en kurs i att smida min egen yxa. Efter ombokning pga corona i Mars bokades nytt tillfälle om till november. -Jag skulle till Gränsfors bruk. Där de fina Gränsforsyxorna görs.

Resan
Tåg upp till Hudiksvall, buss vidare till Bergsjö. Hämtas av Gabriel för Teslaåkning till Gränsfors.
Fick ett eget rum i en fin liten stuga. I samma stuga bodde ytterligare en man och ett par. Även här var det presenter som fick dessa hit.

Dammstugan

Lustigt var att jag kom i mörkret och vaknade till att fläkten lät mycket. Detta visade sig på morgonen vara en strömmande å. Ljudet blev plötsligt mycket mysigare. Frukosten serverades i ett lite hus längre ner på gatan. Alla fick sitta runt ett stort runt bord. Frukosten var helt vanlig yohurt, musli och polarkakor.

Gabriel
Gabriel kom förbi och hälsade alla välkomna. Introducerade de tre smederna under kursen. Dessa var egenföretagare, med stor del av deras produktion görs för Gränsfors. Det visade sig vara pappa Fredrik (Mästare) och son Hannes (lärling) plus en smed-gesäll vid namn Sam. Alla var mycket duktiga. Vi var åtta elever. Alla med olika smedkunskaper.

Smedjan

Kursstart
Vi gick till kurssmedjan och började med lite intro. Det var mycket att lära för mig som aldrig varit i en smedja. Dels hur det fungerar med koks och lufttillförsel. Hur man tänder ässjan. Var finns alla nödvändiga verktyg och hur dessa fungerade.

Mäster Fredrik
Alla passen startade med att Fredrik visade och sen gick vi till våra ässjor och städ och övade/prövade. Vi började med att elda järnbitar. Skämt och sido. Vi skulle göra krokar av långa järnpinnar. Många av oss var det som drog ut ett ”tomtebloss”. det betyder att järnet brann upp. Bara att börja om på nytt.

Fredrik visar hur vi skall göra.
Hur man gör en krok

Efter ett par försök fick alla koll på att det tar en stund att få järnet rött, men därefter går det fort till orange, gul och sen tomtebloss..

Yxan blir till
Vi fick en liten fyrkant med hål i. Hålet kallas öga. Vad skulle det bli av detta?

En liten fyrkant med ögat förebered.

Efter mycket bankande och svärande. En och annan bränd fingertopp, så började det likna något. Dagen avslutade med att passade in skaftet.
Efter en dag i smedjan vid egen ässja började vi alla att förstå hur svårt det är att vara riktigt duktig smed. Men det är väl som med allt annat. 10,000 timmar och du blir duktigt. Vi hade nu gjort 5h.

Hur vi gör en yxa.

Steg när man har rätt form
Normalisera = värma upp hela yxan till orange, låt svalna i koks.
Grovslipa = med 50 papper slipa till en snygg modell.
Härda = Värm upp eggen till orange, kyl av i 80 gradigt vatten.
Anlöpa = Värm upp eggen till 240 grader och kyl av eggen långs eggen.

DAG 2
Dag två färdigställd vi yxorna genom att först härda spetsen, genom att hetta upp till orange och sedan kyla av långsamt.. Därefter hetta upp igen men nu långsamt till 240 grader. Och sen hastigt kyla i 80 gradigt vatten.

Härefter var det slut med smedjearbetet. Nu skulle vi slipa yxan fin och vass. Rita hur formen på den skulle bli och sen fixa till detta på slipmaskinen. Vi andvände 4m 50 papper och grovslipa i maskin.

Därefter slipa med 150 papper och slutligen slipning av spetsen. Kollade att vi kunde skära i papper.

PÅ med skaftet, därefter fick vi ett yxskydd. Dessa var lite stora för just min yxa. Men helt ok.

Var det roligt? -JA
Vill du göra det igen? -JA
Skall du köpa egen smedja? – NEJ
Kommer du använda yxan? – Absolut!

Så här gör proffsen. Wetterlings har tyvärr lagts ner och tillhör idag Gränsfors.

d