Segling 2021 Bovall-Jakobsö

”Välj en annan väg och berika dig”.
Sagt och gjort, vi valde bb-sväng innan Hamburgsund. Vi fann en oas. Först tänkte vi lägga oss i ett jack vid rännan, men fann inget bra ställe. Vi körde genom mycket smalt sund och fann en oas. Här låg vi sedan underbart. Fin bredsida med gott om space till båt framför och bakom.

Var e var?


Perfekt badvik och underbar bredsida

Här skulle vi traditionsenligt ut på äventyr med gummibåten. Vi hann exakt Helenas längd. Sen dog motorn, för att aldrig starta för oss igen.
Vi rodde och SUPade, samt simmade till båten. Elsa SUPade nästan runt hela badstrandsön. Det blåste för mycket på utsidan. Här inne var det hur mysigt som helst. Kan varmt rekommendera detta sund.

Långholmen. (fakta från Stenhuggarepoken)
En stenhuggerifirma från Hunnebostrand startade tillverkning av byggnadssten på Långholmen i början på 1930-talet. Firman ägdes av Johan W Fredriksson och Johan Ahl. Lämningar av kaj och bryggor finns kvar än i dag.
Karl-Gustaf Schewenius berättar att hans pappa berättat att på ön fanns en smedja och ett stall för två hästar. Hästarna användes för transporter från brotten till utlastningsplatsen. När verksamheten var som störst var ett 50-tal man verksamma i brottet.