Segling 2021 Fågelviken-soten-Bovallstrand

Efter två underbara dagar i fågelviken seglar vi vidare. Vi fick ett tips om en fin långsida utanför Bovallstrand.
På vägen dit passerade vi Kungshamn och Smögen. Sedan vidare in i Sotenkanalen.

Sotenkanalen
Sotenkanalen byggdes i början av 1930-talet. Detta för att göra en tryggare väg får sjöfarare på sin väg.
1929 arbetade nästan 7000 personer med stenhuggning.

Men 1930 kom ”depressionen” och stenhuggare i hela bohuslän blev arbetslösa på bara ett par år och alla arbetslöshetskassor tömdes fort. Då startade sverige med sk AK-arbeten. Detta blev räddningen för många familjer. Sotenkanelen var en av alla dessa AK-arbeten.
Man kan tyvärr förstå att ”den stora stenbeställningen” kom som en skänk från ovan…


Men väl framme vid ”tipset” såg vi att det skulle blåsa väldigt dumt för lägga oss just vid detta fina tips. Vi får leta efter annat ställe. Efter lite letande hittade vi en hög bergvägg att lägga till mot. Där låg vi sedan riktigt fint, trots att det blåste över14m/s. Här passade vi på att ta vykortsbild.

För att klättra upp till toppen fick vi kämpa. Att ta oss tillbaka ner till båten, var nästan ännu värre. Denna höga klippa med ”bredsida mot rätt håll” saknade tyvärr därmed oxå all form av kvällssol.