Vrångö-Rörö

I år bjöd  vi in två familjer att segla med oss till Rörö.  När dessa tackat ja kom tanken att välja två olika hamnar.  Så vi chansade på Göteborgs södra skärgård och södra ön Vrångö.  Det visade sig  vara ett fint val. Fin ö som verkar vilja utvecklas. De har två padelbanor. Det finns ett utegym.

Hamnen har en yttre del och en inre. Det såg lite trångt ut när vi kom men båten vi försökte lägga oss utanför berättade att vi kunde prova inre hamnen. Där fanns plats. Självklart hade båten ju oxå vänner som skulle komma lite senare och lägga sig utsida dem.. men vi lämnade Vrångö hade tyvärr 🙂 inte deras vänner kommit.

Vi avslutade Vrångökvällen med räkor i sittbrunnstältet. Och nyaste Fotogenlampan lyste och värmde. Vi somnade sent. Tur att inget brödbak var planerat till morgonen. Bröd bakades redan fredag morse… Det fanns pizza till de som gillade detta bättre.

Njuter av färden
Bredsida utanför sjöbodar
Vacker by
Stiliga vågbrytare

Lördag

I helt stilla vatten körde vi långsamt ut ur hamn. Körde förbi sjumansholmen och norr om rävholmen. Vidare förbi naturhamnen väst om Styrsö. Här fanns det nu ledig boj. Vi körde vidare förbi Tången och in vid Känsö.

Lite span på karantänshusen. Tittade till på den berömda parlouren. På avstånd såg vi Brännös kända dansbana. Nu var vi i snobbrännan.

Böttehuset och strax passerades ön Danska lilja och vidare upp förbi Grötö. Såg Trafikverkets färjor. Orienterade oss mellan de öar som kallas Göteborgs norra. Här där alla envist kör bil ända till huset. I södra skärgården, ställer alla sin bil på Saltholmen och öarna är nästan bilfria. Tyvärr ökar sk ”golfbilar” i antal.

Väl framme på Rörö ringde vi Hamnvakten och frågade om favvoplatsen var ledig. Jodå bara att lägga till. Vid fråga kvällssol eller morgonsol? Blev svaret kväll.. men efter promenad till västsidans underbara stenstrand, som är en del av Rörös stora naturreservat, blev det för blåsigt i sittbrunnen. Vi valde att byta håll. Så efter att kört på lite spring kom nu Sittbrunnen i Lä. Upp med tältet och… njut. Grillen plockades fram och potatis lades i ugn. Grill är snabbare. Kvällen avslutades med spel och lek.

Huset byggt av drivved blir större och större för varje år.

Söndagsmorgonen var åter stilla. Med kaffe i hand sågs senare en efter en vakna upp och gå för att duscha..

Två av oss tog istället på oss badbyxor efter frukost..

Käcka gossar bada.

Då ickebadare tog promenad hann vi andra kolla och fixa med riggen

Lite mastfix när man ändå klättrar
Perfekt plats att sitta på..

Hemvägen gick fort men vi hann ändå se 42 mille huset som skulle kostat 12.

Vägen vi tog.

Lite roligare väg än raka spåret. Redan första timmen såg vi Asperö, Knarren, Aeolusön, Kössö,
Dag två hann vi med både Styrsö, Känsö, Böttö, Danska Liljan, Grötö, Kalven, Källön, innan Rörö.