Motor till Ebeltoft

Svag och vinden mitt i näsan, ledde till att vi motorkörde större delen av vägen mellan Grenaa och Ebeltoft.  Vi trodde nog att detta inte skulle vara så långt, men det blev det ändå. Väl framme visade det sig att man måste runda ett rev, och det kändes som en evighet.
Nävål framme la vi oss i hamnen precis vid Fregatten Jylland. Då vi besökt centret, skulle vi få 20%. Men nej det gällde ju såklart inte på just familjebiljetten :-).

Fregatten är ändå väl värt att ta en extra sväng för.
Vi gjorde tex eget rep.

Man får besöka fregattens alla våningar och t.o.m gå under fartyget, Det visade sig att den hade en lösning för att bli av med den bromsande propellern. Man hissade helt enkelt upp proppen.  Påstås tjäna mer en knop. Och det klart över Atlanten ger det mycket.
Vidare visade sig toaletterna vara längt fram. Guider var mycket trevliga och verkligen tog sig tid att svara på alla frågor. Guiderna stod lite varstans och visade ibland lite olika saker. Tex hur man laddade kanonerna, eller hur kaptenen bodde i sin lyx. Bemaningen sov i hängmattor som kunde tas bord när de inte användes. Ett problem ombord var råttor. Dessa kunde klättra upp och bita matroser. Men även äta deras skor. hu för att behöva oroa sig för råttor ombord.. det fanns plastråttor utplacerade 🙂
 

Inne i Ebeltoft fanns det en butik med bara specialmunkar ( kokostopp)