Gubbsegling till läsö

Efter samlat lite olika gubbar samlades vi i Helenabåten under fredagseftermiddagen.

Planen var att under lördagsmorgonen segla till läsö men förbättra starten genom att segla till Styrsö eller Vrångö redan på fredagskvällen. Men efter ett par öl beslutades att vi skulle nattsegla direkt till Läsö. Sagt och gjort. Efter lite påtryckningar gick några redan tidigt ner för att bädda. Andra valde att inte alls gå ner.. under alla timmarna (19-04). Rädslan att bli omanligt sjösjuk var för stor.

Raska sjömän räddade kvällen och stekte supergoda högrevsburgare. Chili-cheddar-ost hjälpte till. Kanske hungern och ”sjön suger” bidrog.

Då det var motvind hela vägen seglade vi ca 50% längre. Väl framme kunde alla sova ut. De som under natten vågat gå ner för att sova och somnat var tidigt uppe. Resten vaktade båten större delen av dagen och missade salttillverkningen.

Lukten av Nybakade frukostbullar fick alla att vakna och äta frukost. Strålande sol. Redan innan frukost hade några köpt kräftstjärtar från en fiskebåt.. så efter frukost köptes dill för att koka dessa. Alla bajsränder var då bortskalade av flinka fingrar. Nedkylning med isbad och sen in i kylen..

Salttillverkning..
På läsö finns en salttillverkning.
Vi beslutade att gå dit mha av gratisbussen. Efter bussturen är det ganska långt att gå. Salttillverkningen är ingen storindustri, mer som en liten privat verkstad.
Nåväl. Under torven finns en vattenkälla. Då saltvattnet vid högvatten dränker torven, och senare rinner av, stannar saltet kvar. Detta saltet rinner ner i källan. Så det är bara att koka och torka vattnet i källan så finns mängder av salt kvar. Detta saltet säljs som leasö salt. Man har ”gjort” salt på Läsö sedan medeltiden. Tyvärr tog man då ner alla träd för att kunna elda/torka fram saltet. De senaste 100 åren har flera träd planterats. Salttilverkningen använder än idag träd från ön, men nu med förnuft.

Kvällen
Då vädret var fantastiskt satt vi uppe på bryggan och hade kräftkalas.
5 kg kräftskärtar är t.o.m för mycket för 8 stadiga gubbar.
Dagens tips. Gurka /majjo och kräftskärt på brödet.. En riktigt bra kombo.
Myggor tvingade till slut in oss i kajutan. Det är nu det skulle varit grymt med sup-stuga.

Morgonen.
Lite morgonbestyr, sedan startade seglingen. Väl ute från hamnen var det fram med fendert och lång tamp. Efter lite övertalningen kom kropparna i och barnen i alla gubbar kom fram. Några edgade och dök från förpiken.

Väl hemma.. Tankade vi på Styrsö och senare vidare förtöjda i Långedrag.
Detta var verkligen en kul helg. Väl värd att göra om.

Några av seglarna.
Hjältarna som gjorde mat.
Soluppgång
Morgonstund har guld i mun
Läsö = Badö
Saltvattenkokning
Salt, salt och salt
kräftkalas bara 5kg
badpojkar