Groddad ärtsoppa.

Blötlägg gula ärtor över natten. Fortsätt sedan blötlägg ärtorna morgon och kväll i ett par dagar. Vi gjorde detta i tre dygn. Då fanns det långa fina svansar på alla ärtor. Skalet lossade på många. Dessa skall togs.

På torsdagsmorgonen skäs en gul lök och blandas med buljong och lagerblad, timjan+mejram. Blanda i 12dl vatten och låt koka med ärtorna i en dryg kvart. Mosa ärtorna lätt. Skala och tärna 4 stora potatisar och lägg i. Låt sedan koka tills lunch..

Glöm inte rejält med timjan( 1 msk) och mejram (2tsk). Rör gärna i lite grov senap.

Servera gärna med dinkelbröd.

Jag gjorde bullar på

13dl dunkel( grovt och siktat)
1.2kg mjöl
.6 dl rapsolja
1L vatten
3 morötter
1 dl linfrön
25g jäst + 3 tsk salt och 0.5 dl honung

och som vanligt 10 minuter i 200grader med varmluftsugn 🙂