Surtesjöarnas fina isar

Tidig morgon
Hela familjen gillar att åka skridskor.  Söndagen vaknade vi tidigt på morgonen. Redan klockan 9 var vi framme vid Vättlefjälls kanotpools parkeringsplats.

Planen var att åka på Surtesjöarna. När vi kom fram var vi nästan ensamma på Parkeringsplatsen. Den enda redan parkerad bilen, var dagens guide.

Parkering

Surtesjöarna
Vi gick ner till sjön (isen) och satte på oss skridskorna. Vuxna med långfärdsskridskor, och barn med vanliga skridskor. Alla hade flytväst eller vattentät ryggsäck på. Alla hade isdubbar. Under dagen såg vi många som gick helt utan säkerhetstänk. Tex barnvagnar och rullstol.
Vi hade med en pulka för att slippa bära allt på ryggarna. Det lät lite extra om pulkan på isen, men sparade nog ett par ryggar.

Skridskor på
Väl på isen


Vi åkte rakt igenom Surtesjön, nästan snabbaste vägen till ”kanotlyftet”, där vi satte på skridskoskydd eller tog av skridskor. Det gick fint att gå. Grusad och fint, typ motionsspår.

Skydd på


Gäddvattnet

Väl på nästa sjö, som heter Gäddevattnet var vi helt ensamma. Vi åkte till norra delen och fann ett av flera ledigt vindskydd. Vi startade en eld för korvgrillning. Åkte lite runt på isen under väntan att elden skulle bli perfekt.
-Då kom det ett gäng högljudda personer som satte sig nästan i knät på oss. De gick fram till elden, utan att ens säga hej. När de väl lämnade oss igen, så hittade vi godisskräp efter dem.
– Vissa är konstigare än andra.

Kanalåkning
Efter korv fyllt magarna, gick allt enklare. Vi åkte därför bort till de roliga kanalerna som leder till Kroksjön. Första lilla delen gick fint, men den långa kanalen var tyvärr inte frusen, så vi vände. Det verkade allt för jobbigt att ta av skridskorna och gå genom skog.


I kanalerna ligger det ofta kvistar och kottar, som gör det svårt att inte trilla. Några trillade och slog sig.

Räddningsövningar
Väl ute ur kanalen fick vi strålande sol i ansiktet och vi tog massa omvägar för att slutligen ta en andra fika i solen. Under fikastunden passade vi på att öva med isdubbarna och kasta hansalina. Allt gick fint. Det är inte så enkelt som man kan tro.

Familjedag på is
På extra omvägen mot bilarna träffade vi kompisar som oxå var ute med alla sina barn. Ja Surtesjöarna är stora och det fanns gott om plats för många, lite tråkigt var att nästan alla satt på samma kant av sjön.


Kanske var detta årets första höjdpunkt.
Vi kommer igen. Detta var inte sista gången familjen åker på större sjöar.
Det gav mersmak. På vägen hem, somnade flera i bilen.