Segling 2021 Lysekil-Fågelviken

Fågelviken/båtviken

Efter att besökt Havets hus och handlat i förbutiken, packade vi ihop och åkte iväg. Siktet var Vännerna i Fågelviken. Förra året hade vi en familj, i år två familjer, att hälsa på. De senare har byggt helt nytt hus i viken båtviken. Huset blev väldigt fint. I Fågelviken finns det en underbar båtgästplats. Badklippan i samma vik har ett 3-meters hopptorn. Förra året tvekades det vid hopp. I år fanns det besättning som dök från samma höjd. Barnen hoppade och hoppade i flera timmar. Vattnet var nästan onödigt varmt. Första kvällen tillbringades i  det Gamla huset ( 3 år),  andra kvällen tillbringades i nyaste huset. Damerna stod för grillningen andra kvällen. På morgonen tränades det i hamnen. Musklerna måste ju oxå få sitt. Avslutning blev en simtur. Barnen fick åka badring efter deras snabba båt. Alltid lika omtyckt.

HITLERSTENEN

Hitler drömde om att bygga om staden Berlin till ett Germania.  Till detta behövdes massor av sten. Hitler gillade svensk granit. Därför tecknas ett 10-årigt avtal med flera Svenska firmor. En av alla dessa firmor högg just här i Fågelviken. Massor av sten höggs runt omkring i hela Bohuslän. Spår finns nästan på alla öar. I slutet av kriget gjordes ett extraavtal att graniten skulle lagras i Sverige tills tyskarna vunnit.

Då tyskarna aldrig ”vann” blev massor av sten liggandes och väntade på transport. Tillslut såldes mycket av stenen på auktion. Mycket huggen sten ligger dock kvar som monument, på alla de öar som förstörts. Både vackert och förfärligt. Barn rekommenderas att inte leka bland stenen.. tänk om något skulle rasa..