Nationaldag på Helena

Vi fyllde Helena med bernstenar.. ( plus klanen Holmquist)


Väl ombord var Alingsåsare, Amerikanare, Flodabor, Mölndal-ingar och vi själva från Askim.
Träffades redan halv nio, då GKSS hamnen skulle fyllas med nationaldagsfirande.

 

Vi lämnade nog hamnen innen nio. OM vi bara hade svängt höger kanske vi hade sett valen Whaldemir ( den vita Beluga valen).
Istället körde vi rakt ut för att svänga söder ut. Med stort hopp om att se sälar.  Sälar fanns på plats.

Segel sattes och vi stängde av motorn. Nu njöt alla när frukosten dukades fram. Nybakta rundstycken tillsammans med nybryggt kaffe.
Vi seglade vidare ner förbi Kössö och kollade in alla skotkärror. Därefter svängde vi österut för att segla på ostsidan av Donsö.
Vid Donsö huvud styrde vi väster ut.  På vägen tog sportfiskarna fram sina spön och kastade i de blänkande dragen. Efter bara några kast fick Lukas napp. Vilken konstig fisk.. Det visade sig vara en näbbgädda. Dvs nästan bara en näpp. Tydligen är det en god fisk, men inte mycket mat.

Just denna fick leva vidare.

Vi seglade vidare Norr om St. Rävholmen på rätt sida av ön, dvs den djupa.

därefter vidare in väster om Styrsö.  Väl framme vid Styrsö tången tog vi ner segel och körde in. Fick en plats vid de stor däcken.

Fika följdes av fiske, som följdes av middag. Kristinas goda paddlar-Thaimat. Dvs burkskinka, Thaimix tillsammans med ris.

Alla mätta och glada, seglade vi vidare förbi Känsö och ut mot Böttö. Sen innefarleden norr om Galterö.. Förbi sälarna och strax var vi tillbaka i GKSS hamnen.

Detta var en rolig tur. Fint väder och kul att kunna bjuda med alla.

Ja, både Elsa och Jakob åkte upp i masten. Lukas fick arbeta med winchhandtaget.